Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice"

Proiect finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională

Programul Operațional Sectorial
Programul Operațional Sectorial
Programul Operațional Sectorial
Programul Operațional Sectorial

DELTA PLAST HOLDING SRL: Diversificarea gamei de produse de ambalaj din material plastic

Beneficiar: SC DELTA PLAST HOLDING SRL

Titlu proiect: „Retehnologizarea SC DELTA PLAST HOLDING SRL în vederea creşterii competitivităţii societăţii şi câştigării de noi cote de piaţă”

Domeniu de finanţare: DMI 1.1

Perioadă de implementare: 7 luni (6.11.2013 – 3.07.2014)

Valoare proiect:
- valoare totală: 2.327.162,06 lei
- valoare eligibilă: 1.876.743 lei
- asistenţa financiară nerambursabilă: 1.062.063,45 lei

Obiective: Achiziţia de utilaje de ultimă generaţie pentru a mări gama de produse ale companiei şi calitatea acestora.

Indicatori:

  • două active tangibile şi două active intangibile achiziţionate;
  • şase locuri de muncă nou create;
  • menţinerea a 44 de locuri de muncă.

DELTA PLAST HOLDING SRL este o societate activă pe piaţa fabricării de articole de ambalaj din material plastic din municipiul Piteşti. Firma a fost înfiinţată în anul 1996, iniţial sub numele de SC DACIA SPORT SA, pe atunci activitatea având ca domeniu principal de activitate comercializarea autoturismelor şi pieselor de schimb Dacia şi service auto.

Începând cu anul 2004, după schimbarea structurii acţionariatului, societatea a hotărât modificarea domeniului de activitate principal în fabricarea articolelor de ambalaj plastic, fiind mărite spaţiile de fabricaţie şi depozitare, în vederea desfăşurării activităţii prin construirea unei hale noi de fabricaţie şi a unui depozit de materii prime şi produse finite. Din anul următor, respectiv din 2005, societatea şi-a schimbat denumirea în DELTA PLAST HOLDING SRL, moment în care şi-a extins şi domeniul de activitate cu recuperarea deşeurilor şi resturilor nemetalice reciclabile, viziunea companiei devenind astfel Produse potrivite şi eficiente, preţuri competitive şi livrări „just in time”.

Plecând de la deviza Oamenii vor cumpăra din ce în ce mai mult produse de calitate, iar noi pentru asta ne pregătim acum, politica firmei este de investire permanentă în capacităţile de producţie şi modernizare a utilajelor existente, în vederea obţinerii unei calităţi superioare care să permită satisfacerea cerinţelor pieţei cu produse de calitate superioară.

În prezent, societatea produce şi oferă spre vânzare folie din polietilenă pentru construcţii, pentru uz industrial, folie termocontractibilă, folie pentru agricultură, folie pentru uz caznic şi folie stretch, saci, pungi, huse şi sacoşe personalizate. Pungile şi folia de plastic se obţin printr-un proces tehnologic care cuprinde o varietate de etape: planificarea producţiei, aprovizionarea cu materii prime, pregătirea materiilor prime, realizarea, controlul, depozitarea şi livrarea către client.

Proiectul „Retehnologizarea SC DELTA PLAST HOLDING SRL în vederea creşterii competitivităţii societăţii şi câştigării de noi cote de piaţă” reprezintă prima încercare de accesare a fondurilor europene nerambursabile, care s-a materializat cu succes pentru administratorul Ruxandra Maria Ioana. „Acesta a fost primul proiect pentru care am cerut finanţare europeană. Din fericire a fost şi un proiect de succes, adică s-a implementat în mai puţin de un an şi cu rezultate foarte bune. Prin intermediului acestui sprijin am reuşit să realizăm o investiţie care ne-a ajutat să ne dezvoltăm compania şi să fim mai competitivi.”, afirmă cu entuziasm administratorul Delta Plast Holding SRL. Despre necesitatea realizării acestui proiect, aflăm de la Ruxandra Ioana că „prin achiziţia celor 2 utilaje (un extruder folie şi o imprimantă flexografică 6 culori) şi a know-how-ului aferent am reuşit să ne diversificăm gama de produse şi calitatea, iar acest lucru a dus la o creştere a producţiei lunare cu aproximativ 15% în perioada imediat următoare după implementare.”

Conştientă de importanţa accesării fondurilor europene pentru dezvoltarea unei afaceri, odată cu implementarea acestui prim proiect în cadrul POS CCE, declară, cu multă convingere, că „fondurile europene reprezintă instrumentul prin care multe companii reuşesc să realizeze investiţii care altfel ar fi fost imposibil de realizat. Companiile devin mai competitive, lucru ce se face simţit atât în plan economic, pentru că reuşesc să îşi crească cifra de afaceri şi (probabil) profitul, cât şi în plan social, în mod direct, prin angajarea şi menţinerea la locul de muncă a unui număr de persoane, şi în mod indirect, prin taxele şi impozitele plătite statului, care, ulterior, se redirecţionează.”

Perioada cea mai dificilă parcursă de Delta Plast a fost în etapa de implementare a proiectului, pentru că, aşa cum afirmă administratorul, „a necesitat foarte multă atenţie cu privire la cercetarea pieţei şi realizarea procedurii de achiziţie publică. În plus, a trebuit să dăm dovadă de foarte multă seriozitate în ceea ce priveşte respectarea termenelor asumate în contractul de finanţare cu privire la activităţile proiectului”. Dar, pentru că au găsit înţelegere şi sprijin necondiţionat din partea Organismului Intermediar, toate greutăţile întâmpinate au fost depăşite, iar activităţile au fost realizate la termen, conform contractului. Despre colaborarea cu ADR Sud Muntenia, Ruxandra Ioana spune că „ofiţerii de la Monitorizare au fost mereu disponibili şi ne-au ajutat cu sfaturi şi informaţii privind documentele ce trebuiau trimise şi procedurile ce trebuiau respectate. Ofiţerii de la Evaluare au fost, la rândul lor, foarte deschişi, dornici să sprijine finalizarea cu succes a proiectelor. De fiecare dată când am avut nelămuriri cu privire la completarea cererii de rambursare sau a documentelor care trebuiau adăugate, ne-au răspuns în timp util.”

Ca recomandare, în urma lecţiilor învăţate din implementarea acestui proiect, sfătuieşte potenţialii beneficiari „să îşi aleagă cu mare grijă firma de consultanţă. Recomandările din partea altor persoane care au lucrat cu acele firme de consultanţă sunt foarte importante, pentru a vedea dacă sunt firme serioase, punctuale şi atente la nevoile clientului/proiectului.”

Şi pentru că a reuşit să ducă la bun sfârşit acest proiect, administratorul Delta Plast Holding SRL doreşte să aplice în cadrul viitoarelor programe de finanţare europene, pentru a realiza investiţii „în retehnologizarea companiei, pentru a avea utilaje de ultimă generaţie, mai productive, mai calitative şi care să ne ajute să ne diversificăm gama de produse, dar şi pentru a extinde spaţiul în care ne derulăm activitatea, în vederea eficientizării fluxului de producţie”.

Înapoi

Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru!

Email